Lions Club Heinola

Klubin säännöt

1. § Nimi ja kotipaikka 

 Yhdistyksen nimi on Lions Club Heinola ry. Sen kotipaikka on Heinolan kaupunki. Yhdistystä nimitetään jäljempänä klubiksi. 

2. § Tarkoitus 

Klubin tarkoituksena on: 

A. Luoda ja ylläpitää yhteisymmärryksen henkeä maailman kaikkien kansojen kesken.

B. Edistää yhteiskunnallista ja yleishyödyllistä toimintaa. 

C. Toimia yhdistyksenä, joka kannustaa palvelunhaluisia henkilöitä epäitsekkääseen toimintaan paikallisella tasolla ilman henkilökohtaista taloudellista hyötyä. 

D. Luoda ja ylläpitää hyvää toveruutta, keskinäistä yhteisymmärrystä ja kiinteitä ystävyyssiteitä klubin jäsenten samoin kuin kaikkien ihmisten kesken. 

E. Antaa tilaisuuksia vapaaseen keskusteluun kaikista yleisesti kiinnostavista asioista, ei kuitenkaan väittelyyn puoluepolitiikasta eikä uskonnosta. 

F. Osoittaa aktiivista harrastusta yhteiskunnan taloudellista, sivistyksellistä, sosiaalista ja siveellistä menestystä kohtaan. 

G. Toimia yhteistyössä lionsklubien kansainväli-sen järjestön Lions ClubS Internationalin sekä   moninkertaispiirin MD 107 eli Suomen Lions-liitto ry:n kanssa niiden jäseninä. 

3. § Toimintamuodot 

Tarkoituksensa toteuttamiseksi klubi: 

  • Myöntää avustuksia, antaa lahjoituksia ja avustaa palvelutoimintana. 
  • Järjestää erilaisia hyväntekeväisyystapahtumia. 
  • Vaikuttaa yhteiskunnallisiin päättäjiin edistääkseen sosiaalista oikeudenmukaisuutta. 
  • Pitää kokouksia. 
  • Järjestää esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia.
  • Järjestää retkeilyjä. 
  • Harjoittaa niin omiin jäseniinsä kuin suureen yleisöön kohdistuvaa tiedotustoimintaa. 
  • Järjestää koulutustilaisuuksia. 
  • Pyrkii muin samantapaisin keinoin saavuttamaan tarkoituksensa. 

Varoja toimintansa tukemiseksi klubi hankkii vastaanottamalla lahjoituksia ja jälkisäädöksiä toimeenpanemalla asianomaisella luvalla rahankeräyksiä, arpajaisia ja juhlia sekä harjoittamalla sellaista elinkeinoa tai muuta ansiotoimintaa, joka kytkeytyy välittömästi säännöissä määrätyn tarkoituksen toteuttamiseen 

4. § Jäsenyyden edellytykset 

Klubin jäseneksi voidaan valita käytökseltään ja elämäntavaltaan moitteettomaksi tunnettu henkilö, joka ei ole jonkun muun samantapaisen palvelujärjestön jäsen.

5.§ Jäsenten ryhmittely

Klubin jäsen voi olla a) toimiva jäsen, b) ulkojäsen, c) kunniajäsen, d) etuoikeutettu jäsen. 

a. Toimivalla jäsenellä on puhe- ja äänioikeus klubin kokouksissa, velvollisuus olla läsnä klubin kokouksissa sekä osallistua aktiviteetteihin ja muuhun klubitoimintaan sekä liittymis- ja jäsenmaksuvelvollisuus. 

b. Klubin hallitus voi hyväksyä ulkojäseneksi toimivan jäsenen, joka on terveytensä taikka muun hyväksyttävän perusteen takia estynyt osallistumasta säännöllisesti klubin toimintaan. Ulkojäsenyys voidaan myöntää enintään vuodeksi kerrallaan. Ulkojäsen ei voi toimia klubin hallituksen jäsenenä. Ulkojäsenellä on jäsenmaksuvelvollisuus sekä puhe- ja äänioikeus klubin kokouksissa.

c. Klubikokous voi yksimielisellä päätöksellä kutsua kunniajäseneksi paikkakunnalla asu-van henkilön, joka ei ole klubin jäsen mutta joka on suorittanut merkittäviä palveluksia klubille tai lionismin hyväksi, Kunniajäsenellä ei ole liittymis- eikä jäsenmaksuvelvollisuutta, vaan klubin varoista suoritetaan kunniajäsenen jäsen- ja mahdolliset liittymismaksut. 

Kunniajäsenellä on puhe- mutta ei äänioikeutta klubin kokouksissa, eikä hän voi toimia klubin hallituksessa tai klubin edustajana Lions-järjestössä. 

d. Etuoikeutetuksi jäseneksi voi päästä henkilö, joka on ollut vähintään 15 vuotta toimivana jäsenenä, mutta joka iän, sairauden tai muun erityisen syyn johdosta haluaa luopua toimi-vasta jäsenyydestä. Etuoikeutettu jäsen ei voi toimia klubin hallituksessa, eikä toimia klubin edustajana Lions-järjestössä. Hänellä on kaikki muut klubin jäsenen oikeudet ja puhe- ja äänioikeus klubin kokouksissa. Etuoikeutetulla jäsenellä on jäsenmaksuvelvollisuus. Etuoikeutetusta jäsenyydestä on päätettävä yksimielisessä klubikokouksessa. 

6. § Jäsenen valitseminen 

Klubin toimivaksi jäseneksi voi liittymistahtonsa ilmaissut henkilö tulla vain kutsun perusteella. Jokainen klubin toimiva jäsen voi tehdä kirjallisesti hallitukselle ehdotuksen uuden toimivan jäsenen valitsemisesta. Jäsentoimikunta käsittelee jäsenanomuksen, esittelee jäsenehdokkaan ensin hallituksen kokoukselle ja seuraavalle klubikokoukselle, jossa jäsenehdokkaasta suoritetaan äänestys. Klubikokouksen kokouskutsussa on mainittava jäsenehdokkaan äänestämisestä. 

Jos klubin toimivien jäsenten lukumäärä on korkeintaan 20 ehdotus raukeaa, mikäli hylkääviä ääniä annetaan vähintään kaksi. 

Jos klubin toimivien jäsenten lukumäärä on 21—30, ehdotus raukeaa, mikäli hylkääviä ääniä annetaan vähintään kolme. 

Jos klubin toimivien jäsenten lukumäärä on yli 30, ehdotus raukeaa, mikäli hylkääviä ääniä annetaan vähintään neljä. 

Jäsenyys alkaa seuraavassa klubikokouksessa, kun jäsen on otettu virallisesti vastaan ja hän on suorittanut liittymismaksunsa ja kuluvan vuoden jäsenmaksun. 

7. § Jäsenyydestä eroaminen ja erottaminen 

Jäsen voi erota klubista ilmoitettuaan siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla eroamisestaan klubikokouksen pöytäkirjaan. Hän on kuitenkin velvollinen suorittamaan klubille kuuluvat erääntyneet maksunsa. 

Jäsen voidaan erottaa klubista seuraavilla yhdistyslain mukaisilla perusteilla: 

  1. Jos hän on jättänyt täyttämättä ne velvoitteet, joihin hän on klubiin liittymällä sitoutunut. 

  2. Jos hän on menettelyllään klubissa tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut klubia. 

  3. Jos hän ei enää täytä laissa tai klubin säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja. 

Jäsen voidaan erottaa myös, jos hän on ollut poissa klubin neljästä peräkkäisestä klubikokouksesta ilman hyväksyttävää poissaolon korvaus-menettelyä tai etukäteen ilmoitettua pätevää syytä. 

Erottamisehdotuksen on saatava klubikokouksessa vähintään 3/4 määräenemmistöllä annetuista äänistä. 

Jäsenelle on varattava tilaisuus selvityksen antamiseen, mikäli erottamisen syynä on muu kuin jäsenmaksun laiminlyönti. 

8. § Klubin hallitus 

Klubin asioita hoitaa, sitä edustaa ja sen toimintaa ohjaa toimintavuodeksi kerrallaan valittu hallitus, johon kuuluu hallituksen puheenjohtajana toimiva presidentti, I ja II varapresidentti, sihteeri, rahastonhoitaja sekä 3-6 hallituksen jäsentä. 

  1. Presidentti on klubinsa ylin hallintovirkailija. Hän toimii vuosikokousta lukuun ottamatta klubin ja hallituksen kokousten puheenjohtajana. Presidentti osallistuu oman lohkonsa kokouksiin.

  2. Varapresidenttien tehtävänä on valvoa niitä toimikuntia, jotka hallitus on määrännyt heidän valvontaansa, sekä toimia presidentin sijaisena.

  3. Sihteeri huolehtii hallituksen ja kuukausikokousten pöytäkirjojen laatimisesta ja päätösten tiedottamisesta. Hänen tehtäviinsä kuuluu jäsen- ja toimintailmoitusten ja muiden määräaikaisilmoitusten laatiminen ja lähettäminen, huolehtiminen klubin jäsenten läsnäolotilastosta, jäsenluettelosta sekä arkistosta. Sihteeri osallistuu lohkon kokouksiin.

  4. Rahastonhoitaja huolehtii klubin rahavarojen ja kirjanpidon hoidosta hallituksen antamien ohjeiden mukaan. Hän huolehtii klubille tulevien maksujen vastaanottamisesta sekä klubin maksujen suorittamisesta. Rahastonhoitaja osallistuu lohkon kokouksiin. 

  5. Tiedotussihteeri huolehtii hallituksen toimeksiannosta ulospäin suuntautuvasta tiedottamisesta ja toimii sihteerin varahenkilönä. 

  6. Klubimestari hoitaa klubin omaisuutta hallituksen antamien ohjeiden mukaan. Hän huolehtii kokouksiin liittyvistä välineistä, tarvikkeista sekä järjestelyistä. 

  7. Tail twisterin tehtävänä on ylläpitää kokouksissa hyvää henkeä ja edistää viihtyvyyttä. 

  8. Jäsentoimikunnan puheenjohtajan tehtävänä on valmistella ehdotukset uusista jäsenistä hallitukselle ja esitellä jäsentoimikunnan ehdotus klubikokoukselle. 

Hallitus edustaa klubia, valmistelee klubikokouksessa esille tulevat asiat, kutsuu klubikokoukset koolle ja toteuttaa klubikokousten päätökset. Hallitus on päätösvaltainen, kun yksi puheenjohtajista ja enemmän kuin puolet sen jäsenistä on paikalla. 

Hallituksen päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan, vaalin ratkaisee arpa, asiaäänestyksessä kokouksen puheenjohtajan kanta. 

9. § Klubin nimenkirjoitusoikeus

Klubin nimen on oikeutettu kirjoittamaan presidentti tai jompikumpi varapresidenteistä yhdessä joko sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa. 

10. § Klubivaalit

Klubin hallituksen jäsenten vaalia varten seuraavaksi toimintavuodeksi hallitus nimittää ehdolle-panotoimikunnan. Toimikunnan tulee asettaa ehdokkaat hallituksen jäseniksi siten, että klubikokous voi käsitellä esitystä maaliskuussa. Tässä ehdollepanokokouksessa voivat klubin jäsenet nimetä myös muita ehdokkaita.

Vaalikokouksessa huhtikuussa valitaan klubin hallituksen jäsenet sekä toiminnantarkastaja tai toiminnantarkastajat varamiehineen. Klubilla on vaalikokouksen päätöksen mukaisesti yksi toiminnantarkastaja ja hänellä varamies, tai kaksi toiminnantarkastajaa ja heillä kummallekin henkilökohtainen varamies. Toiminnantarkastajan toimikausi alkaa valintaa seuraavan heinäkuun 1. päivänä ja päättyy seuraavan vuoden kesäkuun 30. päivänä. 

11. § Kokoukset  

Klubin kokoukset ovat kuukausikokouksia, vuosi-kokous, vaalikokous ja ylimääräinen kokous. Klubi kokoontuu kerran kuukaudessa, ei kuitenkaan kesä-, heinä- ja elokuussa. Kokouskutsu on lähetettävä jäsenille vähintään yksi viikko ennen kokousta. Kutsun saa toimittaa postitse tai sähköpostitse jäsenen ilmoittamaan osoitteeseen tai todistettavasti henkilökohtaisesti kirjallisena, 

Klubin vuosikokous on pidettävä lokakuussa ja siinä käsitellään seuraavat asiat: 

  1. Esitellään hallituksen laatiman toimintakertomuksen edelliseltä toimintavuodelta. 
  2.  Esitetään toiminnantarkastuskertomus. 
  3. Esitellään edellisen toimintavuoden tilinpäätös. 
  4. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille. 
  5. Päätetään toimivan jäsenen, ulkojäsenen ja etuoikeutetun jäsenen liittymis- ja jäsen-  maksu. 
  6. Vahvistetaan talousarvio ja toimintasuunnitelma alkanutta toimintavuotta varten. 

Vaalikokous pidetään huhtikuun klubikokouksen yhteydessä. Siinä käsitellään seuraavat asiat: 

a. Valitaan klubin presidentti ehdollepanokokouksessa asetettujen toimivien jäsenten joukosta seuraavaksi toimintavuodeksi.

b. Valitaan I ja II varapresidentti ehdollepanokokouksessa ehdolle asetettujen toimivien jäsenten joukosta seuraavaksi toimintavuodeksi. 

c. Valitaan sihteeri, rahastonhoitaja sekä muut hallituksen jäsenet ehdollepanokokouksessa ehdolle asetettujen toimivien jäsenten joukosta seuraavaksi toimintavuodeksi ja valitaan hallitukseen valittujen jäsenten keskuudesta tiedotussihteeri, klubimestari, tail-twister sekä jäsentoimikunnan puheenjohtaja. 

Kokouksessa voidaan äänestää vain ehdolle-panokokouksessa asetetuista ehdokkaista. 

Klubi kokoontuu ylimääräisiin kokouksiin hallituksen tai klubikokouksen niin päättäessä tai, kun vähintään 1/10 äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta vaatii erityisesti ilmoittamaansa asian käsittelyä varten. 

Kutsu vaali- ja vuosikokoukseen sekä mahdollisiin ylimääräisiin kokouksiin on lähetettävä jäsenille vähintään kaksi viikkoa ennen kokousta. Kutsun saa toimittaa postitse tai sähköpostitse jäsenen ilmoittamaan osoitteeseen tai todistettavasti henkilökohtaisesti kirjallisena. 

Klubikokouksessa päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä, ellei näissä säännöissä ole toisin mainittu. Äänten mennessä tasan ratkaistaan vaali arvalla ja asiaäänestyksessä ratkaisee kokouksen puheenjohtajan kanta.

  1. § Toiminta- ja tilivuosi 

 

Klubin toiminta- ja tilivuosi alkaa heinäkuun 1. päivänä ja päättyy seuraavan vuoden kesäkuun 30. päivänä. Tilit tulee päättää ja jättää toiminnan-tarkastajille vähintään neljä viikkoa ennen vuosi-kokousta. Toiminnantarkastajien on viimeistään kaksi viikkoa ennen vuosikokousta annettava hallitukselle kirjallinen kertomus toiminnantarkastuksesta.

12. § Erityisiä määräyksiä 

Sääntöihin voidaan tehdä muutoksia vuosi-, vaali-, tai ylimäärisessä kokouksessa, jossa vähintään 3/4 annetuista äänistä sitä kannattaa. Muutosehdotuksesta on hallituksen toimesta ilmoitettava klubin jäsenille kaksi viikkoa ennen kokousta. Muutosehdotuksen saa toimittaa postitse tai sähkö-postitse jäsenen ilmoittamaan osoitteeseen tai todistettavasti henkilökohtaisesti kirjallisena. 

Klubin purkauduttua tai tultua lakkautetuksi, sen varat on käytettävä viimeisen klubin kokouksen päätöksen mukaan klubin tarkoitusperiä edistävään tarkoitukseen. 

Saavutetut jäsenoikeudet säilyvät.